Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Νοέμβρης, ο μήνας του ελαιομαζώματος, μαζέψαμε τον καρπό από τις ελιές μας και πήγαμε στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο του κυρίου Μιχάλη από τα λίγα που έχουν απομείνει που επεξεργάζονται το καρπό της ελιάς με πίεση.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον  κο Μιχάλη που παρά την κούραση της ημέρας με πολύ ευγένεια και κατανόηση με ανέχτηκε να μπλέκομαι στα πόδια τους να βγάζω φωτογραφίες και video σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας του καρπού της ελιάς.

....... Και η διαδικασία είχε ως εξής .........Τις ελιές μας από τα σακιά τις αδειάσαμε σε μια μεγάλη σκάφη  και από εκεί πήγαν για πλύσιμο, ξεχώρισαν από τα φύλλα, μετά στον σπαστήρα και ύστερα στα τεράστια λιθάρια για να αλεσθούν.  Πολτός πια μεταφέρεται στον μαλακτήρα, από εκεί ο πολτός τοποθετείται στις τσαντίλες οι οιποίες χτίζονται η μία επάνω στην άλλη και μετά μεταφέρονται στο πιεστήριο.

Στο πιεστήριο πιέζεται ο πολτός της ελιάς και βγαίνει ο χυμός της ο οποίος συλλέγεται σε μια δεξαμενή.  Από εκεί μεταφέρεται ο χυμός στον διαχωριστήρα όπου εκεί βγαίνει το καθαρό ελαιόλαδο.

Να σημειωθεί, όταν τελειώσει η πίεση του πολτού της ελιάς αυτό που απομένει στις
τσαντίλες είναι το "λιοκόκι" (πυρήνας).  Το " λιοκόκι" πηγαίνει σε άλλο εργοστάσιο, πυρηνελαιουργείο όπου επεξεργάζεται για να δώσει αλλα προϊόντα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου