Μια αγαπημένη γλυκιά συνταγή που πάει πίσω πολλά χρόνια στην οικογένειά μας, την έφτιαχνε η γιαγιά μου, η μαμά μου και τώρα εγώ με την κόρη μου.
Σ' αυτή την πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή που την αποκαλούμε "μανιάτικη", ότι έφτιαχνε η μαμά μου το βαφτίζαμε "μανιάτικο", ακόμα και μπεζέδες που έφτιαχνε η μαμά μου, μανιάτικη συνταγή πιστεύαμε πως ήταν. Αστεία πράγματα γιατί η μανιάτική κουζίνα παλιά ήταν πολύ φτωχική και λιτή με λίγα υλικά.
Τα κολοκυθοπιτάκια χρειάζονται μόνο 1 μπαχαρικό την κανέλλα, (χρησιμοποιώ ξύλο κανέλλας, για να μην σκουραίνει η γέμιση από την χρήση σκόνης κανέλλας) και λίγη ζάχαρη, η γέμιση είναι σαν κρέμα και είναι πραγματικά απολαυστική!
Εγώ φτιάχνω τη μισή γέμιση σκέτη και στην υπόλοιπη προσθέτω σταφίδες και καρύδια
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα ελαιόλαδο
2900 gr κίτρινη κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη ή 15 γεμάτες κούπες
2 κούπες ζαχαρη ή 500gr
2 ξυλάκια κανέλλα
10 καρφάκια ανθό κανέλλας
3 κ σ αλεύρι ή corn flour
1 1/2 κούπα ξανθές σταφίδες
1 1/2 κούπα χοντροκομμένο καρύδι
Προετοιμασία:
1. Πλένουμε την κολοκύθα μας και την στεγνώνουμε καλά. Την κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε με κουτάλι τους σπόρους, (τους σπόρους τους κραταμε για να τους φυτέψουμε το καλοκαίρι για να έχουμε νέες κολοκύθες στο τέλος του φθινωπόρου ή αρχές του χειμώνα.
Επίσης τους σπόρους αφού τους στεγνώσουμε μπορούμε να τους ψήσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο προσθέτοντας λίγο αλάτι και θα έχουμε πεντανόστιμο πασατέμπο).
2. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες για πιο εύκολο καθάρισμα.
3. Τρίβουμε τη κάθε φέτα στο χοντρό του τρίφτη.
4. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και 2 γεμάτες κούπες τριμμένο κολοκύθι και το σωτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5' ανακατεύοντας συχνά, η κολοκύθα μας γυαλίζει από το λάδι και συγχρόνως βράζει σιγά σιγά και μαλακώνει. Συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ κολοκύθα και λάδι μέχρι να τελειώσουν και αφήνουμε την κολοκύθα να βράσει και να βγάλει όλα τα υγρά της. Η διαδικασία του βρασίματος παίρνει περίπου 45' με 1 ώρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει να ανακατεύετε το μίγμα συνέχεια αφ' ενός για να μη κολλήσει και αφ'ετέρου γιατί δημιουργούνται μεγάλες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να πετιέται η γέμιση έξω από την κατσαρόλα.
5. Προσθέτουμε τα 2 ξύλα κανέλλας, εγώ εδώ χρησιμοποίησα και "ανθό κανέλλας", είναι καρφακια όπως το γαρύφαλλο, προέλευση Ινδονησία.
6. Προσθέτουμε 2 κούπες ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερη ζάχαρη, αφήνουμε να βράσει η γέμιση μας μέχρι να ρουφήξει τα υγρά της.
7. Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει.
8. Αφήνουμε το μίγμα μας να κρυώσει.
9. ´Οταν κρυώσει το μίγμα προσθέτουμε εάν θέλουμε σταφίδες και καρύδια!
Υλικά για το χειροποίητο φύλλο
1kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 με 2 1/2 κούπες χλιαρό νερό ή "όσο πάρει" μια έκφραση που την έλεγε η μαμά μου συνήθως για το αλεύρι που όταν ημουν μικρή και άπειρη στο να ανοίγω φύλλο δεν καταλάβαινα ......
Τώρα θα σας πω και εγώ όσο αλεύρι πάρει ή όσο νερό πάρει ή ακόμα όσο λάδι πάρει ......
1 πρέζα αλάτι
1 φλυτζανάκ του καφέ ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
1. Σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας, ζυμώνοντας τα ώστε να γίνει μια ζύμη ελάχιστα σφιχτή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ζυμώματος προσθέτουμε το λάδι λίγο λίγο για να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης και από τα χέρια μας. Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπάλες και τις αφήνουμε να “ξεκουραστούν”, για περίπου 1 ώρα (όσο περισσότερο αφήσουμε υη ζύμη να ξεκουραστεί, τόσο πιο αφράτη γίνεται).
2. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το τραπέζι ή τον πάγκο μας όπου θα ανοίξουμε τα φύλλα μας. Εγώ χρησιμοποιώ μια στρογγυλή ξύλινη επιφάνεια ειδική για να ανοίγεις φύλλο και αρχίζουμε ρίχνοντας λίγο αλεύρι στην ξύλινη επιφάνεια, τοποθετούμε την μπάλα στο αλεύρι και με τα χέρια μας πατάμε την ζύμη ώστε να απλωθεί το φύλλο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι επάνω στη ζύμη μας και με τον πλάστη μας αρχίζουμε να πλάθουμε το φύλλο. Τυλίγουμε λίγο φύλλο στον πλάστη μας και ανοίγουμε πλάθοντας ελαφρά με τις παλάμες, ανοίγουμε, το φύλλο μεγαλώνει πασπαλίζουμε με αλεύρι, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη, τυλίγουμε με τις παλάμες την ζύμη μας, ανοίγουμε και επαναλαμβάνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας στρογγυλή και λεπτή!
3. Κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια, αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μπάλες μας που θα ανοίξουμε σε φύλλα. (Κάποιες πίτες θα γίνουν τριγωνικές)
4. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου βάζουμε μια κουταλιά σούπας από τη γέμιση κολοκύθας, με ένα πινελάκι αλοίφουμε τις άκρες της ζύμης με νερό και πιέζουμε για να κολλήσουν. (Αν δεν κολλήσουν οι άκρες καλά όταν τηγανίζουμε θα φύγει η ζύμη θα καει και θα μας κάψει και μαυρίσει το λάδι)
5. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά, κάνουμε δοκιμή με λίγο ζυμάρι για να δούμε αν έχει κάψει το λάδι και ρίχνουμε δύο πιτάκια, τηγανίζουμε από τη μια μεριά γυρίζουμε από την άλλη, τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το λάδι, χαμηλώνουνε τη φωτιά μας για να μη μας καίει τα πιτάκια μας. Τα πιτάκια πρέπει να έχουν ωραίο κίτρινο χρώμα όχι καφετί!
6. Τρώμε ζεστές τις πίτες μας και όσες μείνουν τις βάζουμε στο ψυγείο, είναι καταπληκτικές και παγωμένες την επόμενη μέρα για πρωινό.
Κ Α Λ Η. Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Α Κ Α Ι
Κ Α Λ Η Ο Ρ Ε Ξ Η