Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

🌵 ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥΡΣΙ (NOPALES PICKLES) 🌵

Επέλεξα να φτιάξω τουρσί (pickles) από τρυφερά φραγκοσυκόφυλλα…. Πριν αρχίσουν οι τρυφερές γλωσσίτσες  του νεαρού φύλλου να μετατραπούν σε απειλητικά σκληρά αγκάθια, που κάθε άλλο ελκηστικά γίνονται στον χρήστη που θέλει να τα χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε συνταγή.
Σας δίνω μια συνταγή για ποσότητα 5 μεγαλούτσικων  νεαρών φραγκοσυκόφυλλων!


Τα μαζεύουμε τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου


Παρατηρούμε ότι τα αγκάθια δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα ....
 
Τα φύλλα μας είναι τρυφερά ..... 
    Κόβουμε γύρω γύρω το στεφάνι  και .......


Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα ένα τα σποράκια, στην βάση των οποίων αργότερα εμφανίζονται τα  μύτερα, ενοχλητικά αγκάθια. Δουλειά σπαστική αλλά πρέπει να έχουμε ένα καθαρό φυλλαράκι, απηλλαγμένο από σπόρους και τυχόν αγκάθια .....

    Κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες το φραγκοσυκόφυλλό μας .....
...... Και σε μικρότερα κομμάτια αν θέλετε .....

    Τα πλένετε πολύ καλά  μέςα σε νερό για να φύγει το ζελέ που υπάρχει στο μέσο των φύλλων μας           ....

    Τα στραγγίζετε πολύ καλά με τα χέρια  και τα βάζετε σε σουρωτήρι

       Γεμίζετε τα αποστειρωμένα βαζάκια σας ....




Ιδού η συνταγή...

ΥΛΙΚΑ
5 φύλλα (nopales) φραγκόσυκου
1 κούπα μηλόξυδο
1 κσ. αλάτι χοντρό
1 λίτρο νερό
1 κγ. σπόρους άνηθο
Λίγο φρέσκο άνηθο χοντροκομμένο
8 μικρά αμπελόφυλλα (ένα για κάθε βαζάκι)
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα 
2 – 3 μικρές φρέσκιες κόκκινες καυτερές  πιπεριές κομμένες σε λωρίδες ή κυβάκια (αφού πρώτα βγάλουμε τους σπόρους και το κοτσάνι) ή χρησιμοποιούμε λίγο μπούκοβο σε κάθε βαζάκι (εγώ χρησιμοποίησα για την συνταγή κόκκινες καυτερές πιπεριές).
1κγ. κόλιανδρο (προαιρετικά) 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

(Έχουμε αποστειρώσει τα βαζάκια μας)

Σε ένα μπουκάλι 1lt βάζουμε πρώτα το αλάτι, το ξύδι και μετά το νερό για να λειώσει το αλάτι.
Βάζουμε σε κάθε βάζο 1 αμπελόφυλλο, κομμάτια φύλλων φραγκοσυκιάς, σκόρδο, άνηθο και σπόρους, πιπεριά κόκκινη καυτερή ή μπούκοβο, κόλιανδρο. Γεμίζουμε το κάθε βαζάκι με το χυμό μέχρι το χείλος του βάζου, καθαρίζουμε το στόμιο με στεγνό πανί και κλείνουμε καλά με το καπάκι.
Το τουρσί θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες. 

Μόλις ανοίξετε το βάζο φυλάξετε το στο ψυγείο άλλωστε είναι καλύτερα να το σερβίρετε παγωμένο. 

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε για τουρσί μικρά βάζα των 120 gr.

Βάλτε τις πίκλες σας από φραγκοσυκόφυλλο στην χωριάτικη, πάνω από την φέτα, μαζί με τις τσακιστές ελίτσες και λάδι, φτιάξτε dip ή ότι άλλο  θέλετε.

.... Και ενώ συμπίεσα όλα τα υλικά μου στο αποστειρωμενο βαζάκι μου μέχρι επάνω ....... Μετά από 2 μέρες ....



....τα υλικά μου ηταν όλα στον αέρα ...... Με το που άρχισε η ζύμωση με το ξύδι τα υλικά μου μείνανε τα μισά .......




Ή σχεδόν τα μισά .......
Του χρόνου με το καλό όταν θα ξαναφτιάξω το τουρσί μου θα το βάλω σε βαζάκια 2 μέρες μετά .......


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου