Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

🎃 PUMPKIN PIE (Κολοκυθόπιτα, Αμερικάνικη συνταγή)

PUMPKIN PIE, κολοκυθόπιτα σπιτική, εύκολη, ότι πρέπει για τις γιορτές που έρχονται και όσο υπάρχουν οι μεγάλες στρογγυλές κίτρινες κολοκύθες!   Στην Αμερική συνηθίζεται πολύ η γλυκιά πίτα αυτή ιδιαίτερα την φτιάχνουν στην γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών  (Thanksgiving Day  την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη, εφέτος πέφτει στις 22/11/2018).  Η κολοκυθόπιτα εκεί σερβίρεται με σαντιγύ, εγώ όμως λόγω του ότι προτιμώ να αποφεύγω κάποια λιπαρά δεν θα την σερβίρω με σαντιγύ αλλά με τριμμένη κανέλλα!



PUMPKIN PIE

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

2 και 1/2 κούπες (315 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κγ αλάτι
2κγ ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα 1κγ)
1/2 κούπα ή 115 γραμ. κρύο  βούτυρο σε κυβάκια, μικρά κομματάκια
1/2 κούπα ή 95γραμ. βιτάμ σε κυβάκια, μικρά κομματάκια ή Crisco vegetable shortening
1/2 κούπα ή 120ml κρύο νερό

Αλεύρι: Χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το αλεύρι πρέπει να μετρηθεί σωστά διότι αν χρησιμοποιηθεί πολύ αλεύρι η ζύμη μας θα γίνει σκληρή αντί να τρίβει (flaky). Ζυγίστε το αλεύρι, θα χρειαστούμε 315 grams αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Αλάτι και ζάχαρη: Το αλάτι και η ζάχαρη προσδίδουν γεύση στο φύλλο κρούστας.  

Βούτυρο: Για την συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε παγωμένο βούτυρο και παγωμένο βιτάμ από το ψυγείο. ΠΡΟΣΟΧΗ: το βούτυρο δεν το λειώνουμε, ούτε το ζεσταίνουμε το παίρνουμε κρύο από το ψυγείο. (Κανονικά χρησιμοποιούμε Vegetable shortening, στην Αμερική χρησιμοποιούν το προϊόν Crisco shortening, το έχει ο Θανόπουλος στην Κηφισιά, αν βρεθείτε εκεί μπορείτε να το αγοράσετε από το συγκεκριμένο Super Market).

Όταν βάζουμε το φύλλο στο φούρνο για να το ψήσουμε θέλουμε να υπάρχουν μικρά κρύα κομματάκια βουτύρου στην κρούστα που καθώς θα ψήνεται η κρούστα θα δημιουργούνται μικρές φούσκες με αέρα στη ζύμη που αυτό θα μας δώσει μια ωραία flaky κρούστα.

Παγωμένο Νερό: θα χρησιμοποιήσουμε παγωμένο νερό, θα βάλουμε σε μια  μεγάλη κούπα νερό θα προσθέτουμε παγάκια, ανακατεύουμε καλά για να παγώσει το νερό μας και μετά μετράμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε 1/2 κούπα, μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο. Δεν χρησιμοποιούμε πολύ νερό, δεν θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακιά, ούτε  χρησιμοποιούμε λίγο νερό γιατί η ζύμη θα γίνει αυτό που λέμε 'a crumbly dough', κομματάκια που δεν θα ενώνονται μεταξύ τους. Απλά στο μίγμα μας βάζουμε μια μια κουταλιά σούπας νερό και με δύο πηρούνια δουλεύουμε την ζύμη μας και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.

Παρασκευή:

1. Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη.

2. Προσθέτουμε τα ΚΡΥΑ κυβάκια βούτυρο και τα κρύα κυβάκια βιτάμ ή Crisco vegetable shortening.

3. Με δύο πηρούνια ή με pastry cutter (εγώ χρησιμοποίησα πηρούνια γιατί δεν έχω το ειδικό εργαλείο) 'κόβεις' το βούτυρο στο μίγμα του αλευριού.


4. Προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας παγωμένο νερό σιγά σιγά, το ενσωματώνουμε στο μίγμα συνεχίζουμε να ρίχνουμε μια μια τις κουταλιές νερό μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν μαζί. Το μίγμα μας θα φαίνεται όπως η παρακάτω φωτογραφία.


5. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα την κόβουμε στα δύο, αλευρώνουμε ελαφρά και τις δυο πλευρές, την διπλώνουμε καλά σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστο.  Αυτό θα μας διευκολύνει να την πλάσουμε καλύτερα και να μην κολλάει.

6. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, παίρνουμε ένα από τα δύο κομμάτια ζύμης, αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας, τοποθετούμε την ζύμη αλευρώνουμε ελαφρά και το επάνω μέρος και αρχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη μας πλάθοντας από τη μέση προς τις άκρες γυρίζοντας τη ζύμη γύρω γύρω για να την πλάσουμε ομοιόμορφα περίπου 24 με 25 εκατοστά όσο είναι το πυρέξ μας (Οι ζύμες κρούστας ψήνονται καλύτερα και ομοιόμορφα σε πυρίμαχα σκεύη).

7. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντίσταση κάτω.

8. Μεταφέρουμε την ζύμη μας στο πυρέξ χωρίς να το βουτυρώσουμε γιατί η ζύμη έχει βούτυρο, την σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ή με αλουμινόχαρτο μέσα, στα πλάγια και κάτω, γεμίζουμε με βάρος (ξηρά φασόλια ή ρύζι) και ψήνουμε τη ζύμη μας με το βάρος στους 200°C για 15´.  (Να σημειωθεί ότι την έξτρα ζύμη την γυρίζουμε προς τα μέσα περίπου 1 εκατοστό για να διακοσμήσουμε τις άκρες όπως τις βλέπετε στην φωτογραφία.


9. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο βγάζουμε το βάρος το αντικολλητικό χαρτί, με πηρούνι τρυπάμε τη βάση της κρούστας μας για να μην δημιουργηθούν φούσκες και ψήνουμε για 5' ακόμα. Ο τρόπος αυτός ψησίματος (partially baked (blind baked) pie crust) ενδείκνυται για γλυκά που  θα χρησημοποιήσουμε γέμιση και θα ψήσουμε στο φούρνο. Για fully baked pie crust αντί για 5'  θα συνεχίσουμε να ψήνουμε για 15-20' ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα προσέχοντας να μην καεί στο κάτω μέρος ή επάνω στις άκρες.

10. Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

11. Ψήνουμε και την δεύτερη ζύμη κρούστας ή καταψύχουμε τη ζύμη αφού πρώτα την τυλίξουμε σφικτά σε πλαστική μεμβράνη και μετά την τοποθετήσουμε  σε σακούλα κατάψυξης (να κλείνει με zipper). Μπορούμε να την κρατήσουμε στην κατάψυξη για 2-3 μήνες. Ξεπαγώνουμε τη ζύμη στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.

Υλικά για γέμιση Κολοκύθας:

  • 1  κούπα καστανή ζάχαρη (δίνει έξτρα γεύση)
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη αλεύρι για όλες τις χρήσεις    
  • 1/2  κγ αλάτι 
  • 1      κγ τριμμένη κανέλλα 
  • 1      κγ τριμμένο τζίντζερ 
  • 1/2   κγ  τριμμένο μοσχοκάρυδο (εγώ δεν έβαλα)
  • 1/8   κγ τριμμένο γαρύφαλλο 
  • 3      μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα 
  • 1      κιλό κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη από ίνες και σπόρους
  • 1 και 1/4  κούπες γάλα εβαπορέ  
  • 1/2   κούπα λάδι

Παρασκευή:

1.  Πλένουμε και κόβουμε την κολοκύθα


2.  Καθαρίζουμε την κολοκύθα από ίνες και σπόρους




3. Κόβουμε την κολοκύθα σε λωρίδες και μετά σε κυβακια



4. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές σούπας λάδι  και ρίχνουμε σταδιακά κομμάτια κολοκύθας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνέχεια, επαναλαμβάνουμε, 2-3 κουταλιές σούπας λάδι, κολοκύθα μεχρι να τελειώσει το λάδι να γυαλίσει η κολοκύθα και να μαλακώσει (δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε όλο το λάδι)

5. Στη συνέχεια ρίχνετε την ζάχαρη και ένα ξυλάκι κανέλλας  και αφήνετε να βράσει και να μαλακώσει η κολοκύθα. Ανακατεύεται συνέχεια και προσέχετε γιατί δημιουργούνται φυσαλίδες που πετάγονται και μπορεί να καείτε. Αφήνετε το μίγμα να βράσει για 15' ή μέχρι να δείτε οτι το μίγμα της κολοκύθας είναι μαλακό. Κατεβάζετε την κατσαρόλα απο την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.



6. Ανακατεύετε ολα τα στερεά υλικά, το αλεύρι με το αλάτι, την κανέλλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα και αναμιγνύετε καλά.



7. Ρίχνετε στη παγωμένη γέμιση το γάλα εβαπορέ και ανακατεύετε καθώς και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατέψτε καλά!

8. Ρίξτε την μισή γέμιση στην ημιψημένη ζύμη κρούστας, την άλλη μισή θα χρησιμοποιήσετε στην άλλη pumpkin pie που θα φτιάξετε.

9. Σκεπάστε το πυρέξ από το κάτω μέρος μέχρι τις άκρες για να μη καούν.


10. Ψήνουμε στους 200°C για 45 λεπτά. Μην ψήσετε πολύ γιατί μπορεί να ανοίξει σε διάφορα μερη. 



Μου άρπαξαν λίγο οι άκρες .... Θέλει πρακτική!



Είναι τέλεια γευστικά!!!!!!!!!!!!!
Μπορείτε να την σερβίρετε με σαντιγύ .... Εγώ έβαλα έξτρα κανέλλα
                             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

























.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου