Ο μήνας για να φτιάξουμε τις δικιές μας ελιές, ελιές μπουράκλες όπως τις λέμε στο χωριό μου ή αλλιώς καλαμών. Μάζεψα από μια ελιά 3 κιλά ελίτσες καθαρές από σημάδια και δάκο. Τις χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε τρία μέρη από τη μια άκρη στην άλλη και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό, μόλις τελειώσουμε το χάραγμα πλένουμε τις ελιές, βάζουμε καθαρό νερό και τις αφήνουμε για 10 μέρες να ξεπικρίσουν αλλάζοντας τους το νερό κάθε μέρα. Μετά τις βάζουμε σε χοντρό αλάτι για 2 μέρες και μετά για μια μέρα στο ξύδι. Μια μέρα είναι αρκετή.
Παρασκευή ´Αρμης:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4lt νερό ίσα ίσα να ζεσταθεί, πρέπει να είναι χλιαρό για να λειώσει το αλάτι, προσθέτουμε 300gr χοντρό μανιάτικο αλάτι και το ανακατεύουμε για να λειώσει, ρίχνουμε ένα αυγό αν η άρμη είναι έτοιμη το αυγό ανέβει στην επιφάνεια.
Μετά βάζουμε τις ελίτσες μας σε μεγάλο βάζο ή μικρότερα βάζα γυάλινα και τα γεμίζουμε με άρμη που έχουμε φτιάξει. Τις ελιές μπορούμε να τις βάλουμε και σε φρέσκο λάδι όταν τις βγάλουμε από την άρμη και να τις συντηρήσουμε με αυτό τον τρόπο ή αλλιώς όταν θέλουμε να φάμε ελιές τις βγάζουμε από την άρμη και τις βάζουμε σε λάδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου